CZAGA, Inonotus Obliquus – Błyskoporek Podkorowy

 

 

 

 

oczyszcza i wzmacnia organizm

wspiera organizm w walce z bakteriami i wirusami

pomaga w zmniejszeniu stanów zapalnych

pomaga przy terapiach przeciwnowotworowych

pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zwiększa ilość czerwonych krwinek oraz komórek układu odpornościowego w krwi

wspiera poziom glukozy w krwi

osłania przed toksynami i odtruwa wątrobę

pomaga w pracy układu immunologicznego

pomaga pozbyć się wolnych rodników

 

 

czaga
czaga

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI

Chaga (Inonotus obliquus) zawiera wiele ważnych związków medycznych i składników odżywczych: polisacharydy (zarówno rozpuszczalne w wodzie, rozpuszczalne w alkoholu i związane z białkami), beta-glukany (które są także formą polisacharydów), triterpenoidy lanostanu, betulinę (i metabolity lulidolu i kwasu betulowego), ergosterolowy nadtlenek, lanosterol, enzym dysmutaza ponadtlenkowa (SOD), inotodiole, saponiny triterpenowe, melanina (czarny barwnik), barwniki, niezbędne minerały (wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, cynk, krzem), minerały śladowe (miedź, mangan, german, cez, rubid, antymon, bar, bizmut, bor, stront), witaminy (B2, B3, D2), błonnik pokarmowy i niemal całkowity profil aminokwasowy za wyjątkiem izoleucyny.  Zawartość różnych minerałów różni się znacznie w zależności od obszarów geograficznych. Zawiera dużo germanu i cynku w stosunku do zawartości innych produktów spożywczych.  Betulina (i kwas betulinowy) są medycznymi substancjami czynnymi z brzozy, które są skoncentrowane w czarnej zewnętrznej warstwie szczytu czagi, który zawiera około 30% betuliny.

 

czaga
czaga

 

 

 

 

 

WŁAŚCIWOŚCI I EFEKTY

Czaga to grzyb o smaku kawy.  Jest to adaptogen, który działa jako środek immunomodulujący, przeciwnowotworowy, przeciw odrzutowy, ogólnie silny (tonik), oczyszczający krew, obniżający poziom glukozy we krwi, przeciwbólowy, wzmacniający wątrobę, przeciwzapalny, przeciwbakteryjny i przeciwutleniający.  Jest najsilniejszym naturalnym antyoksydantem.

czaga narośl brzoza
 narośl brzoza

 

 

 

 

 

 

Leki z Czagi stosuje się w tradycyjnej medycynie rosyjskiej i wschodnioeuropejskiej w leczeniu wielu chorób, w tym bólu brzucha, niestrawności, zapalenia żołądka, robaków jelitowych, ran, grypy, astmy, zapalenia oskrzeli, gruźlicy, raka, chorób wątroby i serca.  W ostatnim czasie czaga jest używana między innymi na różne rodzaje raka (rak piersi, rak wątroby, chłoniak i rak żołądka), wysokie ciśnienie krwi, grypa, HIV, cukrzyca, kamienie nerkowe, zespół chronicznego zmęczenia i problemy żołądkowe.

Na pniach brzóz rosną grzyby pasożytnicze, są one wykorzystywane w lecznictwie ludowym. Najbardziej znany jest włóknouszek ukośny – Inonotus obliquus. Tworzy on ciemną, guzowatą narośl, które po odcięciu tworzą surowiec zwany hubą brzozową.
Huba brzozowa działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wzmacniająco. Zwiększa odporność organizmu. Pobudza wytwarzanie interferonu, substancji przeciwwirusowej, obecnej u ludzi i zwierząt. Jeżeli słuszne jest przekonanie, że wirusy są przyczyna powstawania niektórych nowotworów, to wyciągi z omawianego grzyba mogą mieć znaczenie pomocnicze zarówno w chorobie nowotworowej, jak i w chorobach wirusowych.
Stosowanie wyciągów z huby może być korzystne w okresie przed operacją i po operacji, bo przypuszczalnie zmniejsza ryzyko przerzutów oraz wydłuża okres przeżycia.
Przetwory z huby brzozowej:
Odwar z huby brzozowej czarnej: 1 łyżkę rozdrobnionej grzybni zalać 1-1 1 szklanki letniej wody i pozostawić na noc. Rano ogrzewać do wrzenia na małym ogniu. Odstawić na 5 minut i przecedzić do termosu. Pić 1-2 łyżki kilkakrotnie w ciągu dnia przed jedzeniem jako ogólnie wzmacniający i zwiększający odporność organizmu w chorobie wyniszczającej, również objawowo w raku.
Literatura: „Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie”, Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski

czaga
czaga

– Dostarcza potężną dawkę przeciwutleniaczy i enzymów SOD, niezbędnych aminokwasów i niskiej masie cząsteczkowej organicznych olejków i śladowych minerałów.
– Ochronę każdej komórki w całym organizmie od szkód wolne rodniki
– Promowania oddychanie komórkowe i proliferacji
– Pomaga w regeneracji komórek
– Pomaga w regeneracji uszkodzonych tkanek
– Sprzyja wzrostowi komórek zdrowych
– Pomoc w naprawie komórkowej
– Spowalniać starzenie
– Wzmacnia układ odpornościowy
– Utrzymuje optymalny poziom zasadowość i pH
– Dotlenia krew
– Buduje silną krew
– Przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się
– Chroni DNA
– Pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi
– Zwiększa odporność na choroby
– Posiada przeciwzapalne korzyści
– Poprawę funkcji neurologicznych
– Poprawia trawienie
– Poprawia krążenie krwi w całym ciele
– Łagodzi stres i niepokój
– Zwiększa energię i wytrzymałość
– Zwalcza przewlekłe zmęczenie
– Wspiera normalne wsparcie nerek
– Równoważy hormony
– Zarządza wagi
– Pomaga mięśnie wzmocnienia
– Zwiększa liczbę limfocytów
– Hamuje alergie
– Utrzymuje zdrowe dziąsła
– Zmniejsza bóle mięśni i stawów
– Poprawia pamięć i koncentrację
– Pomaga w optymalizacji zdrowia układu sercowo-naczyniowego
– Hamuje peroksydację lipidów
– Wspomaga wzrok zdrowie
– Utrzymuje zdrowy poziom cholesterolu i ciśnienia krwi
– Utrudnia złośliwości guza
– Zwiększa zdolność naturalnego w walce z rakiem
– Zmniejsza toksyczny wpływ chemioterapii i radioterapii
– Pomaga w detoksykacji wszystkich komórek skóry, krwi, wątroby, jelita grubego, nerki, pęcherza moczowego, układu limfatycznego, płuc i dróg oddechowych, drożdży i grzybów, chemicznych i metali ciężkich (w tym ołowiu i rtęci).
– Pomaga ogólny stres oczyścić ciało.

czaga
czga

pozdrawiam serdecznie człowiek naturalny

 

 

 

 

ZDROWIA ŻYCZĘ